אודות

ברוכים הבאים לזושא!

"זושא" כאן כדי לסייע לכל מי שמעוניין להכיר, לקרוא ולגלות סיפורי חסידים.
סיפורי החסידים מכילים בתוכם עושר רוחני והיסטורי, ובעינינו הם רלוונטיים היום ממש כמו שהיו בעבר. הסיפורים סופרו לרוב מפה לאוזן, ואנו מוצאים בהם חכמה ותום, מהפכנות ומסורת, אמונה ביכולת של כל אדם באשר הוא לגעת בנשגב, הומור, שמחה וכאב. למה דווקא סיפורים? סיפור טוב נשאר בלב השומע ויכול ללוות אותו שנים רבות; בסיפור טוב יש הכוח לשנות, לרפא ולתקן.

בתמיכת: המשרד לירושלים ומורשת, משרד החינוך, קרן אביחי והספרייה הלאומית

שרה ב"ק וד"ר זאב קיציס (צילום: אבשלום ששוני)

נדמה שהסיפורים החסידיים שסופרו בעיירה, ביער, בטיש, בחצרות החסידיות הלכו ונשכחו עם השנים. ספרים רבים אמנם נכתבו ובהם אלפי סיפורים, אולם אלה כתובים לא פעם באותיות דפוס ישנות, בראשי תיבות, בכתב רש"י או בשפה עתיקה.
אנחנו ב"זושא" החלטנו להפשיל שרוולים ולחפש עבורכם את הסיפורים הכי מעניינים, הכי רלוונטיים, הכי מרגשים, לנקות מעליהם את האבק ולהגיש אותם שוב – מוכנים לקורא הישראלי המודרני.
אגב… אנחנו לא הראשונים שחושבים שזה חשוב!
ח"נ ביאליק שעמל רבות על מפעלי הכינוס של התרבות היהודית, ובין השאר חיבר עם רבניצקי את ספר האגדה – שעניינו סיפורי חז"ל, פנה בשנות העשרים של המאה הקודמת אל ש"י עגנון ואל מרטין בובר וביקש מהם לכנס את הסיפורים החסידיים "אחת ולתמיד". הם קראו לזה ה"קורפוס חסידיקום". ביאליק האמין כל כך ברעיון של הקורפוס, שהוא הכריז, כך על פי העדויות, שהספר יהיה רלוונטי לאלף שנה.
עגנון ובובר נענו לאתגר, קיבלו שכר עבור עבודתם, ובתום שנת עבודה מאומצת, בקיץ 1924, כשכרך ראשון כבר היה ממש מוכן לדפוס, פרצה שריפה בביתו של עגנון ועבודה של שנה עלתה באש. שני ענקי תרבות אלה המשיכו לעסוק בסיפורים חסידיים, ובובר חיבר את האור הגנוז, אולם עד היום לא היה מי שיאסוף את כל הסיפורים וינגיש אותם בעזרת מפתח נושאים.

ב"זושא" אנו פועלים כדי לאסוף יחד רבבות סיפורים ואגדות חסידיים, ולאפשר לקהל לגשת אליהם בנוחות ובקלות. הסיפורים מסודרים על פי חלוקה תמטית וניתן לחפש בהם לפי מילות מפתח שונות. הסיפורים מוצגים באתר הן בגרסתם המקורית, לרוב על פי הפרסום המוקדם ביותר שלהם, הן בגרסה קלה ומודרנית יותר, שנכתבה על ידינו במיוחד ומתאימה לקוראים בני ימינו. לצדו של כל סיפור מופיע ביאור קצר שמרכז את הנקודות העיקריות שעולות מהסיפור. אבל זה לא הכול – על סיפורים רבים בחרו כותבים מצוינים, אנשי ציבור ורוח ישראלים, לכתוב פרשנות חדשה או להאיר את הסיפור מתוך זווית הראייה והחוויה האישית שלהם.
אנחנו עובדים כבר חודשים ארוכים כדי לחשוף ולגלות את אוצר התרבות הזה לקהל הרחב. בכל פסיק שאתם קוראים ב"זושא" השקענו מחשבה, לכל קליק באתר הקדשנו תשומת לב. אם אתם סבורים שטעינו או גיליתם שגיאה כלשהי, אתם מוזמנים לפנות אלינו כאן ולהפנות את תשומת לבנו לכך. ואם אתם תוהים מי זה ה"זושא" הזה ששאלנו את שמו, אתם מוזמנים לקרוא עליו כאן.
והכי חשוב, תיהנו. תקראו סיפורים ותפרסו כנפיים…